H ΝΕΡΑΪΔΑ της φιλοξενίας και απόλαυσης...


Ιστορία Νεράιδας
Η περιοχή της Νεράιδας, ανήκει διοικητικά στο Νομό Κοζάνης και μετά τον επιτυχή Μακεδονικό αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου απελευθερώθηκε η ευρύτερη περιοχή της Μακεδόνιας απο τον Ελληνικό στρατό, ανήκει στην Ελλάδα.
history
Η Νεράιδα είναι ένα σύγχρονο χωριό με μικρή σχετικά ιστορία, καθώς δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής. Στα μέσα της δεκαετίας του `80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χλμ. βορειότερα από τη τότε τοποθεσία του, αφού αναγκάστηκαν να αφήσουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απολλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για τη κατασκευή φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία τεχνητής λίμνης που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.
Η σημερινή Νεράιδα είναι ένα νέο χωριό και χτισμένη πάνω σε βραχώδη λόφο με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια, αποτελώντας ένα από τα αξιολογότερα τουριστικά σημεία του νομού Κοζάνης.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της, η ονομασία του χωριού "Νεράιδα", πρόερχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής, που διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό.
Γεωγραφία
neraidaH Νεράιδα είναι οικισμός - δημοτικό διαμέρισμα (πρώην κοινότητα) του Δήμου Σερβίων, στο Νομό Κοζάνης της Μακεδονίας και βρίσκεται στη λίμνη του Αλιάκμονα, 1 χλμ. από τη γέφυρα Πολυφύτου (τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Κοζάνης) και 6 χλμ. βόρειο-βόρειοδυτικά από τα Σέρβια. Βρίσκονται στις βορειοδυτικές απολήξεις των Πιερίων ορέων, 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης. Επίσης βρίσκονται 142 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 107 χλμ. βόρειοδυτικά της Λάρισας. Κατά την απογραφή του 2001 η Νεράιδα είχε 132 κατοίκους.

Η έκταση του σημερινού οικισμού χωρίς εσωτερικά ύδατα, είναι 9,248 τ.χλμ., ενώ η συνολική επιφάνεια του χωριού μαζί με εσωτερικά ύδατα, ανέρχεται σε 12,198 τ.χλμ.
Οικονομία

Η Νεράιδα είναι ένα χωριό που υπηρετεί τον τουρισμό με τον καλύτερο τρόπο. Ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, ψαροταβέρνες, μίνι γκόλφ και γήπεδα τέννις, όλα με θέα ανεπανάληπτη και μαγική. Πρόσφατα δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER περιπατητικός πεζόδρομος όπου μπορεί κανείς περπατώντας να απολαύσει τη θέα.
Αθλητισμός
Ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης «Αλιάκμων» έχει την έδρα του και τις εγκαταστάσεις του στη Νεράιδα, λίγο πριν τη γέφυρα. Η ΔΕΗ έχει προβεί από το 2007, σε παραχώρηση τμήματος της λίμνης Πολυφύτου στον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης για ανάπτυξη ναυταθλητικών δραστηριοτήτων.
Αξιοθέατα
  • Η Εκκλησία του Αϊ-Γιώργη.
  • Η γραφική πλαγιά του βραχώδη λόφου που είναι χτισμένο το χωριό.
  • Η πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια.


small_photos

Το πανόραμα της τεχνητής λίμνης αποθεώνεται πάνω στον λόφο του γραφικού οικισμού Νεράιδα. Η απλωσιά της λίμνης που μοιάζει με θάλασσα, η υψηλή γέφυρα των Σερβίων, τα κραταιά Πιέρια, ο περιπατητικός διάδρομος που ζώνει τον λόφο, οι ταβέρνες, οι ξενώνες και ναυτικός όμιλος καθιστούν την Νεράιδα έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς στο νομό.
Ο νέος οικισμός της Νεράιδας αποτελεί μετεγκατάσταση του παλαιού ο οποίος κατακλύσθηκε από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου. Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα νερά της λίμνης υποχωρούν ο παλαιός οικισμός αναδύεται προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Στο 20ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κοζάνης Λάρισας πάνω στην τεχνητή λίμνη που σχηματίζει ο Αλιάκμονας βρίσκεται η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων μήκους 1372 μέτρων. Από το χωριό Νεράιδα η θέα προς την Λίμνη και τα Πιέρια σε αιχμαλωτίζει.
Για την διαμονή σας υπάρχουν στην περιοχή καταλύματα και χώροι εστίασης τόσο στον οικισμό της Νεράιδας όσο και στους οικισμούς του Βελβεντού και των Σερβίων.


H Νεράιδα Κοζάνης είναι oικισμός - δημοτικό διαμέρισμα (πρώην κοινότητα) του Δήμου Σερβίων, και βρίσκεται στη λίμνη του Αλιάκμονα, 1 χλμ. από τη γέφυρα των Σερβίων (τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Κοζάνης) και 6 χλμ. Βόρειο-βόρειο δυτικά από τα Σέρβια. Βρίσκονται στις Βορειοδυτικές απολήξεις των Πιερίων ορέων, 20 χλμ. Νοτιοανατολικά της Κοζάνης. Επίσης βρίσκονται 142 χλμ. Νοτιοδυτικά-δυτικά της θεσ/νικης και 107 χλμ. Βόρειο-βόρειο δυτικά της Λάρισας. Κατά την απογραφή του 2001 η Νεράιδα είχε 132 κατοίκους. Στη Νεράιδα εγκαταστάθηκαν Πόντιοι πρόσφυγες με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής.
Κατανομή πληθυσμού τις τελευταίες  δεκαετίες
Έτος Πληθυσμός
1981 >> 99
1991 >>182
2001 >>132Πανόραμα Νεράϊδας Κοζάνης

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified